Om Rasmus


Foto: Happy Dogs

SUCH NUCH DKCH FINUCH
ISOTOP'S GROUPLEADER

S127156/2003
Född: 2003-03-24
Färg: Blå
Höjd: 42 cm
Vikt: 9,8 kg
DNA-testad - 1-1 a-a - Anlagsfri Kod 0
Ögonlyst: 0:a, visar inga symtom på näthinnesjukdom

(0:a = Utan anmärkning)
Uppfödare/Breeder Malin Eriksson och Anne-Marie Byberg, Österbybruk
Ägare/Owner: Lena Lidsell

Stamtavla:

Far:

Ch Toolbox
Candyman
1-1 a-a Kod 0

Ch Blå Skuggans Dancing In The Dark
1-2 a-b Kod 2
Biopsi u.a.

Ch And Just Me
1-2 a-b Kod 2 Biopsi u.a.

Ch Velvety Moonstone
1-2 a-b Kod 2 Biopsi u.a.

Ch Velvety Kiss of Fire
1-1 a-a Kod 0
Biopsi u.a.

Ch Velvety Fire Flame
1-2 a-b Kod 2 Biopsi u.a.

Ch Velvety Patricia
1-1 a-a Kod 0 Biopsi u.a.

Mor:

Ch Chelsea's
Rhapsody In Blue
1-1 a-c Kod 0
Biopsi 219 ppm

Ch Rathsrigg Saxon Ruler
1-1 a-a Kod 0
Biopsi 232 ppm

Ch Rathsrigg Ranolph
1-1 Kod 0

Ch Rathsrigg Reflection
1-1 Kod 0

Ch Chelsea's Blues In The Night
1-2 b-c Kod 2
Biopsi 245 ppm

Ch Chelsea's Memphis Blues
1-2 Kod 0 *
Biopsi 200 ppm

Chelsea's Blue Mountain Lady
1-2 Kod 2
Biopsi 221 ppm

Ch Chelsea´s Rhapsody In Blue, "Chloe", Rasmus mamma

Ch Chelsea´s Blues In The Night, "Clancy", Rasmus mormor

Ch Rathsrigg Saxon Ruler, "Saxon", Rasmus morfar


Rasmus 11 månader
Foto: Happy Dogs


Foto: Happy Dogs

Rasmus är vår första hund i familjen och alla tycker att det är kul att ha hund för vi tycker mycket om att vara ute i skog och mark.

Rasmus kommer av namnet Erasmios som är grekiska och betyder älskvärd. Det passar honom perfekt, eftersom han är en snäll och trevlig Bedlingtonterrier.

Rasmus är morgontrött, men när han kommer igång så gillar han att busa och gå på långa promenader. Han är en riktig skräppelle, släpar hem allt han hittar i naturen. Det kan vara PET-flaskor, plåtburkar, godispapper eller en hittad vante. Han tycker mycket om andra människor, speciellt barn och han är tokig i alla hundar.

FÖRKLARINGAR

* - Ch Chelsea's Memphis Blues är resultatet av en testparning och han är funnen anlagsfri. Memphis Blues mor Ch Chelsea Blue var DNA-testad 2-2 och biopsitestad med endast 157 ppm. Eftersom kopparvärderna var så låga bestämde sig uppfödaren Linda M Freeman i USA att göra en testparning mellan Ch Chelsea Blue och hanhunden Ch Sayles Bet Your Heart On Me (DNA-testad 1-2 och biopsitestad 187 ppm) en känd bärare. Ingen av valparna ur denna kull var sjuk i koppartoxicos. Ur denna kull kom bland annat Ch Chelsea's Memphis Blue (DNA-testad 1-2 och biopsitestad 200 ppm). Denna hund hade alltså ärvt en frisk 1:a av sin far och en frisk 2:a från sin mor.

Men Linda gav sig inte där utan för att verkligen vara säker på att Ch Chelsea Blue's ena 2:a var frisk parades hennes dotter Ch Chelsea's Love Is Blue, även hon DNA-testad 2-2 och biopsitestad med de låga värderna 133 ppm, med den engelska hanhunden Skewhill Clearly Lucky Lad (DNA-testad 1-1 och biopsitestad 287 ppm). Lucy Lad vilken själv kommer från en testparnings kull i England då man fick fram att hans far Fantastic Lucky Blue var anlagsfri.

Man kunde se genom leverbiopsi att ingen av valparna i denna kull hade för höga inlagringar i kopparen. Ur denna kull kom bland annat Chelsea's Blue Mountain Lady (DNA-testad 1-2 och biopsitestad 221 ppm funnen bärare genom koll av avkommor).

Det visade sig alltså Ch Chelsea Blue bar på både sjuk 2:a och frisk 2:a och Linda M Freeman kom fram till att Memphis Blues hade både friska 1:or och friska 2:or. I vidare avel hos kennel Chelsea Blue har nu dessa friska 2:or avlats bort för att det är lättare att hålla reda på friska 1:or.

Uppgiftlämnare Linda M Freeman och Malin Byberg

Leverbiopsi

Under 400 ppm koppar i levern är normalt.
400 - 600 ppm gränsfall och måste utredas vidare.
Över 600 ppm sjuk i CT.

I Sverige får man endast resultatet u.a. (= utan anmärkning) eller inlagring av koppar i levern (= koppartoxicos).

DNA-testning och tolkning FABALAB:s tolkningsschema

Kod 0 = Nedärver icke - anlagsfri
Kopplingen mellan CT-genen och DNA-markören är känd från båda föräldrarna. Hunden har fått en DNA-markör som är kopplad med den normala (friska) genen från båda föräldrarna. Hunden nedärver därför inte sjukdomsgenen till sin avkomma.

Kod 2 = Nedärver med 50% möjlighet - bärare
Kopplingen mellan CT-genen och DNA-markören är känd från båda föräldrana. Hunden har fått en DNA-markör som är kopplad med den gen som förosakar sjukdomen från en av föräldrarna, men inte från den andra. Hunden nedärver därför sjukdomsgenen till sin avkomma med en risk på 50%.

Kod 4 = Nedärver alltid - sjuk
Kopplingen mellan CT-genen och DNA-markören är känd från båda föräldrarna. Hunden har fått en DNA-markör som är kopplad till den sjukdomsförosakande genen från båda föräldrarna. Hunden nedärver därför alltid sjukdomsgenen till sin avkomma.

Copyright © 2004 Familjen Lidsell